Mindent a lovak sántaságáról

A szalagok, melyek két csontot kapcsolnak egymáshoz, az ínhoz hasonló szerkezetű, tömör, erős képletek. Mivel kisebbek, gyorsabban gyógyulnak, mint az inak, de alapjában véve teljesen hasonló módon kell megközelíteni a kezelésüket. 

A kezelés alapja a kontrollált mozgatás.

Az orvosi kezelések közül a legmodernebb az őssejt kezelés. Nagyon népszerű és jól működik a PRP kezelés is. Saját tapasztalatunk nagyon jó akupunktúra alkalmazásával. A fizioterápiák közül a lökéshullám-terápia (shockwave) és a lézer kezelés jöhet szóba.

Kiemelt jelentőséggel bíró, gyakori betegség a pataízület oldalsó szalagjának a sérülése. Ez a szalag a pata és a pártacsontot köti össze az ízület mindkét oldalán. Kollateralis szalagnak is nevezzük, de igyekszünk a lovasokat megkímélni az idegen szavak használatától. Tüneteiben nagyon hasonlít a patahenger szindrómához és a mély ujjhajlító ín sérüléseihez. A sántaság jellege és az érzéstelenítési lelet megegyezik. A szalag felső részét ultrahanggal vizsgálhatjuk, de az alsó fele-kéharmada már a szarutokon belül helyeződik, rejtve marad az ultrahang hullámaitól. Ezért MR vizsgálatra is szükség lehet. Gyógypatkolással segíthetjük a rehabilitációt, mégpedig úgy, hogy a sérült oldalon a patkó szárát szélesebbre, az ellenoldalon keskenyebbre alakítva, jobb alátámasztás biztosítunk a szalagnak. Jellemzően jól gyógyul.

Találkozhatunk még, de szerencsére ritkábban, a párta-, csüd-, csánk- és térdízület oldalsó szalagjainak sérülésével is.

 Az ínsérülésekről összefoglalót IDE KATTINTVA olvashat.