Mindent a lovak sántaságáról

Az ízületgyulladásról általában...

 

csánk135norm

Kép: Az ízületek királya, a csánk. Normál RTG felvétel.

 A csánkízület gyulladása a leggyakoribb sántasági ok a hátulsó végtagon.

Oka valószínűleg az, hogy a csánk alsó ízületsorai kis mozgású, lengéscsillapító tulajdonságú ízületek. A végtagon végigfutó erőhatásokat nem tudják úgy levezetni, mint a nagyobb mozgástérrel bíró ízületek.

A gyulladás alattomosan, fokozatosan növekedve, gyakran mindkét végtagon, szimmetrikusan, szinte észrevétlenül alakul ki. Eleinte teljesítmény csökkenés, csökkenő impulzus a hátulsó végtagok felől, lustább mozgás tapasztalható. Gyakori, hogy a ló csíkot húz a talajba, nem emeli a végtagokat. Később a fájdalom szintje eljuthat oda, hogy egy könnyebben észrevehető sántaság is megjelenik. Mivel a hátulsó végtagok munkája nem kielégítő, a ló gyakran túlterheli az elülső végtagokat, gyakran egyenítő szalag sérülés alakul ki valamelyik elülső végtagon.

Komolyabb munkában lévő lovaknál olyan gyakori, hogy szinte minden lónál érdemes megvizsgálni, kezelni.

A jó hír, hogy nagyon jól lehet kezelni, főleg az enyhébb elváltozásokat. Ízületbe adott injekciókkal általában 6-12 hónapra rendbe lehet hozni a lovakat. Az előrehaladottabb, kezelésre gyengén reagáló eseteknél az ízület mielőbbi merevítése a cél. Ezt műtéti úton, vagy az ízületbe történő alkoholos befecskendezéssel lehet legkönnyebben elérni. A kezelésnek fontos része lehet egy speciális gyógypatkó felhelyezése: a hátulsó végtag patkójának külső szára szélesített, elől-belül keskenyített a patkó.

spat patkolás Medium

Kép: a patkó külső szára két árok behúzásával lett szélesebb. a belső-első része köszörüléssel keskenyítve. A patkó puha talajon fejti ki hatását. (Ormándi Zsolt felvétele)

csánk30norm

Kép: Egészséges csánk RTG képe.

csank spat 2

Kép: Kezdeti elváltozások. A nyilak az ízületek szerkezetének felbomlását, csontfelrakódások képződését mutatja.

csánk135spat

Kép: A  nyíl a kifejezetten erős csontképződésre, a felbomlott ízületi résre mutat. A kicsi csontok fehéren világítanak a csonton belül, viharosan zajló mészlerakódástól.

csánk30spat

Kép: A fehér nyíl az egészséges ízületi rést mutatja - vékony, szabályos fekete csík. A piros nyíl a beteg ízületre mutat - jelentős csontoldódás és körülötte meszesedés.

spat exost 30

Kép: Nagyméretű csontfelrakódás, mellette felbomlott szerkezetű ízület.