Mindent a lovak sántaságáról

csüddpnorm

Egészséges csüd szemközti felvétele. Felül a lábközépcsont, rajta a két kerekded szezámcsont, alul a csüdcsont.

A csüdízület feltelése legtöbbször nagyon feltűnő. A sántaság fokozottabb a belső oldalon, a hajlítási próba pozitív. Az ízület érzéstelenítése után a sántaság mérséklődik. A többirányú röntgenfelvételen sokféle elváltozást találhatunk: csontfelrakódások, meszesedés a porc alatt, letört darabkák („chip”), esetleg ciszták láthatóak. 

Az ízületi injekciók (szteroid, hyaluronsav, Noltrex) legtöbbször nagyon jól hatnak. A „chipek” eltávolítása legtöbbször megfontolandó, sokszor szükséges. Ezt artroszkópiával lehet megtenni. A körmölés/patkolás igen fontos, ugyanis a sarokfalak magasságának változtatása nagyban befolyásolja a csűdízület működését.

 csüd szúrás

A csüdízület megszúrása. A zöld végű tű már az ízületben van.

 csud exost 45

Igen apró csontfelrakódás (piros nyíl), kezdeti jel. 

 csüdcysta2

 Ciszta a csüdcsontban. Az ízület normálisnak látszik.

csüsdysta oa 45

Súlyos ízületgyulladás. A piros nyíl egy cisztát mutat, a fehér nyilak nagyfokú csontfelrakódás képződést jeleznek.

Az ízületgyulladásról általában...

„”

 

GYORSABB GYÓGYULÁS?

Az inak megsérülhetnek egy rossz mozdulat hatására, mint például egy hosszú vágta a mélyszántásban, vagy egy „sikeres” gödörbe lépés következtében. A nem megfelelő pataszabályozás vagy patkolás, túlterhelés, nem megfelelő használat az ín gyulladásához és részleges szakadásához vezethet. A roncsolódás következtében az ín megduzzad, alakja eltorzul és fájdalmat okoz a ló számára. A sántaság az egyik biztos tünete az ínsérülésnek, de a súlyossága nem a sántaság mértékétől függ.

A lökéshullám terápia (shockwave) az egyik leghatékonyabb fizioterápiás eljárás, mely a rezgéshullámok segítségével fokozza a vérkeringést és javítja a gyógyulási körülményeket. Az ínsérülésből való felépülés hosszadalmas, mert ha a lovat újra munkára fogjuk, hamar lesérülhet újra károsítva az inat vagy a szalagokat.

Őssejt terápiával együtt alkalmazva az ín- és szalagsérülések kezelésének ideje jelentősen lecsökkenthető.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mire jó még a lökéshullám kezelés, akkor ide kattintva elolvashatod:

ˇˇˇ”

HALÁLOS SZÚNYOGCSÍPÉS?

Beindultak a szúnyogok, észrevettétek? Emberre is egyre veszélyesebb vírusokat hordoznak, hát még a kedvenceink számára. A lovakat leginkább a nyugat-nílusi láz veszélyezteti, melynek kórokozóját a szúnyogok terjesztik. Nagyon fontos lenne a vakcinázás, hiszen sok ló áldozatul esik a fertőzésnek, ami akár halálhoz is vezethet.

Tüneteit illetően ilyenkor a ló imbolyog, nehezen fordul, összeakadnak a lábai, lóg a nyelve és evési zavarok lépnek fel.

Minél előbb oltunk, annál nagyobb az esély a teljes körű védelemre a fertőző csípések ellen! Az alapimmunizálás két oltásból áll, amit 3-5 hetes időközzel kell beadni, ezután ismétlő oltásra csak a következő év késő tavaszán lesz szükség.

Az oldali patarepedés a pataegyensúly hiányából eredhet.

A patarepedés gyógyítása rendszeres kontroll és folyamatos gyógypatkolást igényel.