Mindent a lovak sántaságáról

Az ízületgyulladásról általában...

 

foot lm norm2

Kép: Egészséges pártaízület

Mind az elülső, mind a hátulsó végtagon gyakran előfordul.

Mivel a pártaízület egy lengéscsillapító, majdnem merev ízület, amely kezdeti stádiumban nem nagyon duzzad meg, ezért ilyenkor nehéz felismerni a megbetegedését. A ló általában a belső oldalon sántít jobban, a hajlítási próba pozitív. Az ízület érzéstelenítése egyértelműen behatárolja, hogy itt van a fájdalom forrása. A röntgen jelek legtöbbször könnyen elbírálhatóak..

A betegség előrehaladtával az ízület bemerevedik, összecsontosodik. Ilyenkor általában végleg elmúlik a sántaság. Ez egy igen lassú és kiszámíthatatlan folyamat (1-3 év).

Ha az ízületet injekciózni akarjuk, többnyire szteroid gyulladáscsökkentőt használunk.

Az ízület összecsontosodásának serkentésére két módszer is rendelkezésünkre áll. Műtéti úton, a porc eltávolítása és lemezek csavarok behelyezése által 4-6 hónapra rövidíthető a gyógyulási folyamat. Ezt az eljárást arthrodézis, merev-ízület műtétnek nevezzük. Lehetőség van az ízületnek 70%-os alkohol befecskendezésével történő merevítésére is. Ezt csak párta- és csánkízületnél szoktuk elvégezni. Ilyenkor az alkohol felgyorsítja a porc kioldódását és gyorsítja az összecsontosodást.

parta oa enyhe lm

Kép: Enyhe RTG elváltozás, a nyíl a kisfokú csontfelrakódásra mutat

parta lm sulyos1 

Kép: Súlyosabb elváltozások, nagyfokú csontfelrakódás képződés látható.

parta lm sulyos2

Kép: Az előzőhöz hasonló, súlyos exostosis  képződés

parta dp sulyos2

Kép: Előrehaladt pártaízületi gyulladás. a fehér nyilak által jelölt fekete sáv az ízületi porc maradéka. A piros nyilak azt mutatják, ahol a porc már teljesen kikopott, a csontok egymáshoz érnek.

parta cysta

Kép: Az előzőhöz hasonlóan súlyos elváltozásokat mutató pártaízület. Bár a porc még vastagabb, a nyilak egy nagyméretű cisztára mutatnak.