Mindent a lovak sántaságáról

A bakpata, vagy pataízületi mankós állás azt jelenti, hogy a pata meredekebb a kelleténél. A hátterében az van, hogy a mély ujjhajlító ín rövidebb, mint a hozzá társuló csontok és nem engedi a pataízületet nyújtani.

Kialakulhat azért, mert a végtagot egy súlyos sántasága miatt nem terheli a ló, ettől rövidül az ín-izom rendszer. Ez a forma általában visszafordítható.

A gyakoribb forma veleszületett, vagy a növekedés első időszakában alakul ki. A csont gyorsabban nő, mint az ín, így "kinövi" azt.

A csikók gyakran annyira elkoptatják a pata hegyfalát, hogy tályog képződik a patacsont hegyénél.

A diagnózis nem nehéz, de RTG vizsgálatot szoktunk végezni.

bak2

Kép: Fiatal, bakpatás csikó. a pataízület hajlított állapotban. A hegyfali szaru erősen elkopott, egyéb probléma még nem alakult ki.

bak1

Kép: Felnőtt, bakpatás ló. Gyűrött, torzult hegyfali szaru - ezt lehet elérni feszítő patkókkal. A patacsont hegye lekerekedett a nyomástól. Ezt a lovat műteni kellett volna fiatal korában.

A kezelés az első fél évben megcélozhatja az ín nyújtását gyógypatkó, patacipő segítségével. Később már a szarutok deformálódását, vagy a mély ujjhajlító in sérülését kockáztatjuk, ha önmagában gyógypatkolással próbálkozunk.

 

Dalmer Medium

Kép: Dalmer extenziós patacipő (Ormándi Zsolt felvétele)

Az enyhe formájú bakpata, bár nem kívánatos, sokszor nem okoz problémát, a ló teljesen jól működik vele. A kovácsnak azonban figyelembe kell vennie ezt a helyzete, nem szabad erőltetnie a megváltoztatását, de védenie kell a talp hegyfali részét, csökkentenie kell az átforduláskor ható erőket és nem szabad a sarkat elrövidítenie.

A műtéti ellátás az ín "fékszalagjának" (check ligament) átmetszését jelenti. Ritkán magát a mély ujjhajlító inat kell átmetszeni. Ilyenkor a nyújtó erők áttevődnek az izomhasra, a "húsos" részre, ami már meg tud nyúlni. Nagyon fontos, hogy a műtét önmagában nem gyógyítja meg a lovat. A tulajdonosnak, a kovácsnak és az állatorvosnak nagyon nagy összefogásban kell végigvinni az utókezelést. A kovács részéről a gyógypatkolás elvégzése és az adott helyzethez történő igazítása a feladat. A tulajdonosnak pedig folyamatosan mozgatnia kell a lovat kemény talajon, hogy kellő feszítő erő hasson az izomra. Az állatorvosnak a seb gyógyulását és a folyamat változásait kell kontrollálnia. 

A bakpatához hasonló hátterű betegség a csüdízületi mankós állás, de itt a felületes ujjhajlító ín rövidebb a kelleténél. Az is előfordul, hogy több ín is részt vesz a probléma kialakításában. Sajnos ennek a betegségnek rosszabb a kórjóslata, ugyanis gyógypatkolással szinte egyáltalán, műtéttel is kevésbé tudunk segíteni.