Mindent a lovak sántaságáról

 nyak szúrás 2

 Kép: a nyakízületek beinjekciózása ultrahang segítségével

A nyakfájás és a hátfájás nagyon gyakori probléma lovaink mozgásszervi megbetegedései között. Sokszor a hát fájdalmassága másodlagosan alakul ki, ahogyan egy fájó végtagról áthelyezve a terhelést túlfeszíti a hátizmait. Hátfájás esetén mindig meg kell vizsgálni a nyereg alkalmasságát és át kell gondolni, hogy a lovaglás megfelelő-e. 

A nyakfájás elsősorban a nyakízületek gyulladásaival van összefüggésben. Sántaság, lovaglási problémák, mint merevség, szár-zabla használatához kötődő nehézségek, fejrázás, ellenszegülés lehet az eredménye.

sáripuszta lóhát Medium

Kép: A hát tapintása

A hátfájás hátterében a négy fő problémakör a következő:

A kereszt-csípő ízület fájdalma teljesítmény csökkenést, merevséget, sántaságot okozhat.

A hát- és ágyékcsigolyák kis ízületei szintén megbetegedhetnek, ami kisugárzó fájdalmat eredményezhet. Érzékenység, merevség, sántaság, bakolás, ellenkezés, teljesítmény csökkenés lehet a következménye. Ezeket az ízületeket ugyanúgy, injekciózhatjuk ultrahang segítséggel, de sokszor csak a közelükbe adjuk a gyógyszert az izmok mélyére.

A csigolyák tövisnyúlványainak meszesedése, melynek gyönyörű angol neve van: kissing spine, azaz csókolózó tövisek arra utal, hogy ezek a nyúlványok egymáshoz érnek, össze is nőhetnek.

A hát- és ágyékizmok fájdalma lehet a korábban említett betegségek kisugárzása, de lehet az izmok önálló sérülése, húzódása, nyomódása miatt is. Mindenképpen meg kell vizsgálni a nyereg esetleges szerepét és az esetleges túlterhelést.

Sokféle kezelés szóba jöhet. Az ízületek, izmok beinjekciózásán kívül a lökéshullám terápia (shockwave) nagyon hatékony. A bifoszfonátok csontfájdalom esetén eredményesek. Az izomfájdalmakra különböző fizioterápiás eljárások (lézer, mágnes, stb.) és az akupunktúra is jól hathat.