Mindent a lovak sántaságáról

parta oa lm 1

Kép: "Chip" a pártaízületben

Mindenki hallott már arról, hogy egy ízületben "chip" van. A vagányabbak egyenesen "chips"-nek mondják! A chip jelentése kisméretű, letört csontdarabka - chip fracture. Kialakulását illetően két formája létezik.

Az apró csontdarabok letörhetnek valamilyen trauma hatására. Elsősorban a lábtő-, és csüdízületben találkozunk ezzel a formával, de bármelyik ízületben, bármely életkorban előfordulhatnak.

Talán gyakoribb a fejlődés során kialakuló, porccal fedett csontdarabok leválása. Ezek minden esetben az első életévben lepattannak bizonyos helyeken. A betegségre való hajlam örökletes, egyes országokban szűrik a tenyészállatokat, hogy csökkentsék az előfordulását. A gyors növekedés egyértelműen segíthet a csontdarabkák leválásában. Leggyakrabban a csánkban, a térdben, csüdben és patában látjuk.

Diagnosztikája elsősorban RTG vizsgálattal lehetséges. Egyes esetekben a röntgen nem találja meg a leválásokat, de atroszkópia során fény derül a jelenlétükre.

A kezelésüket illetően azt kell mérlegelni, hogy okoz-e a levált darab problémát. Ez nem mindig könnyű. Ha az ízület feltelik, sántaságot okoz, pozitív lesz a hajlítási próba és az érzéstelenítés, mindenképpen jobb eltávolítani artroszkópos műtéttel. Nehezebb a tüneteket nem okozó chipek megítélése. Állandó jelenlétük krónikus ízületgyulladást eredményezhet, amitől tönkre is mehet az ízület. Általában véve jobb ezt megelőzni. Ugyanakkor ismerünk idősebb lovakat, melyeknek régóta vannak fragmentumok az ízületeikben anélkül, hogy degenerációt okoztak volna. Sajnos egy fiatal lónál előre nem lehet tudni a kórlefolyást, de mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy a lovat megműttessük-e, vagy sem. Idejekorán végzett műtéttel teljes gyógyulást érhetünk el.

csánk ocd1 

 Kép: OCD a csánkban. A leválás a sípcsont tarajáról történt.

arthro1

Kép: A "chip" artroszkópos képe 

 

csüd dors ocd

Kép: "Chip" a csüdízület elülső felében. A darabka két széle hegyes, ami viszonylag friss törésre utal. 

csüd palm ocd 45

Kép: a csüd hátulsó részében lévő "chipek" eltávolítása sokkal nehezebb, mint az elől helyeződőké.  

térd ocd 

Kép: egy "maréknyi" OCD chip a térdízületben