Mindent a lovak sántaságáról

nyírcsont szúrás

Kép: A nyírcsonti burza beinjekciózása

bursa punct

Kép: A szúrás helyességét röntgennel ellenőrizzük

Régi, rettegett, nehezen kezelhető betegség a patahenger szindróma. Az elnevezése is állandóan változik. 

A patahenger a nyírcsont, a nyírcsonti nyálkatömlő és a mögöttük lefutó mély ujjhajlító ín együttes neve. Az ín gyulladását már elkülönítve tárgyaljuk. A nyírcsont és bursája megbetegedése egy hosszú, nehezen leírható folyamat eredménye. Általában 7-8 éves kor után alakul ki, nem ritkán mindkét elülső végtagon. Rossz végtag alakulás, rosszul kivitelezett körmölés/patkolás szerepet játszhat a létrejöttében. Gyakori lapos, aláfutó sarkakkal és hosszú hegyfallal "megáldott" paták esetében.

Tünetei: a ló mozgása tipegősebb lesz, először kanyarokban, a belső körön sántít, nem akar ugrani, majd fokozódik, állandósul a sántaság. Gyakran pihentetni az érintett végtagot előre állítva. A sántaságvizsgálat során a legalsó idegérzéstelenítéses pontra elmúlik a sántaság, sokszor láthatóvá válik a másik oldali, eddig egészségesnek hitt végtagon. A RTG-vizsgálat segíthet a nyírcsont megítélésében. Az enyhébb esetek elbírálása nem mindig egyértelmű. Sajnos nem mindig lehet megúszni az MR-vizsgálatot, mert  a lágyszövetek (inak, szalagok, nyálkatömlő érintettségét a röntgen nem tudja kimutatni.

A kezelése során a hagyományos gyulladáscsökkentők mellett szóba jöhet a nyálkatömlő beinjekciózása, bifoszfonát gyógyszerek adása. Rendkívül fontos a megfelelő patkolás! Szóba jöhet az idegmetszés is, melyet mi nem nagyon javasolunk ennél a betegségnél, mert súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

oxsp norm patkó

Kép: A nyírcsont vizsgálatára szolgáló un. oxspring felvétel. A nyilak a nyírcsontot mutatják.

oxsp norm

Kép: Egészséges nyírcsont. Szabályos határai vannak, egyenletesen sötétszürke színű.

oxsp nav syn2

Kép: Három ciszta a nyírcsont állományában.

oxsp nay syn3

Kép: Klasszikus, "teniszütő" elváltozások.

oxspr legtöbb cysta

Kép: A nyírcsont állomány szivacsossá vált a csontban zajló bomlási folyamatoktól. 

 skyline norm egesz

 Kép: A másik nyírcsont felvétel, a skyline. Úgy készül, hogy a lovat ráléptetjük a kazettára. A nyilak mutatják a csont helyeződését.

 sky norm

 Kép: Normális nyírcsont. Jól elkülönülő vékony, fehér kéregállomány és sötétszürke velőállomány, benne vékony csatornácskák.

 sky cyst2

 Kép: Kitágult csatornák (vékony nyilak) és oldódás a csont kéregállomáányában 8vastag nyíl).

 sky cyst3

 Kép: nagymértékben kitágul, cisztává váló csatornácskák.

 sky scler2

 Kép: A  kéreg- és velőállomány egybeolvad a súlyos fokú meszesedés miatt. Középen cysta.