Mindent a lovak sántaságáról

Az ízületi injekció az egyik leghatékonyabb kezelés, amit lokalizált ízületgyulladás esetén alkalmazhatunk. Hatékonysága abban rejlik, hogy az ízületek zárt egységek, ahol a közvetlenül beadott gyógyszerek legnagyobb koncentrációban, helyben tudnak hatni.

Akkor érdemes ezt a kezelést alkalmazni, amikor igazolni tudjuk egy ízület fájdalmasságát az ízület érzéstelenítésével. Egyes esetekben, amikor a fájdalom egyértelmű, vagy nagyon gyakori problémáknál, mint a csánkok gyulladása, a kezelést is elvégezzük az érzéstelenítéssel együtt. A nyakízületek fájdalmasságát a gerincvelő közelsége miatt nem szoktuk érzéstelenítéssel ellenőrizni, csak kezelni.

Az ízületi injekció beadását mindig nagyon alapos előkészítés előzi meg a fertőzés elkerülése végett. Mi 4-6 percen keresztül mossuk az ízületet klórhexidines szappannal és Betadine-oldattal. Ha ez a mechanikai és fertőtlenítő tisztítás elkészül, háromszor fertőtlenítjük a területet alkohollal. Mindig steril kesztyűt és steril tűt, fecskendőt használunk. A gyógyszerek felszívására használt tűvel nem szúrjuk meg az ízületet. Nem adunk be olyan gyógyszert, ami már ki volt nyitva. 

ízület prep 1

Kép: Lemosás

Az ízület megszúrása lehet kellemetlen, esetleg fájdalmas. A legtöbb esetben simán el lehet végezni, ritkán pipát használunk. Ha nem akarunk sántaságvizsgálatot is végezni, csak kezelni, bódítást is alkalmazunk.

pata szuras2

Kép: pataízület kezelése

Számtalan gyógyszert használhatunk. Legtöbbször szteroid gyulladáscsökkentőket és hyaluronsavat adunk. Egy újfajta, nagyon hatékony gyógyszer a poliacrilamid hidrogél (Noltrex). Folyamodhatunk regeneratív gyógyászati eljárásokhoz is, mint az őssejt kezelés, az IRAP, vagy a PRP.