Mindent a lovak sántaságáról

Az artroszkópia azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a sebészet során nagy metszéseket ejtve fel kellene tárni az ízületeket, apró bemetszéseken keresztül, modern kamerákkal és eszközökkel végezzük az ízületműtéteket. Gyorsabb, jobb a gyógyulás, többet látunk, olyan helyekre is be lehet tekinteni, ahová korábban nem. Lényegesen kisebb a fertőzés veszélye.

Ha ízületet műtünk arthroscopia, ha ínhüvelyt, akkor tenoscopia, ha nyálkatömlőt, akkor bursoscopia az eljárás neve, lényegében ugyanazt a beavatkozást és eszközrendszert jelenti.

Az artroszkópiát el lehet végezni diagnosztikai célból, ha nem tudjuk egy ízület betegségének a pontos okát, vagy tudni szeretnénk a betegség stádiumát, prognózisát. Egyes betegségeknél terápiás céllal végezzük a beavatkozást, azaz tudjuk, hogy mi a baj és azt kezelni akarjuk. Természetesen egy diagnosztikai műtét is terápiás beavatkozássá válhat, ha közben kiderül és orvosolható a probléma.

arthro1

Kép: OCD, vagy "chip" az ízületben.

Szinte bármelyik ízületet és ínhüvelyt meg lehet műteni ezzel az eljárással. Számos betegség esetén lehet alkalmazni. Leggyakrabban az OCD, vagy "chip" törések eltávolítására használjuk. Gyakori a fertőző ízületgyulladás arthroscopos kezelése. Ínhüvely gyulladásnál számos sérülést kezelhetünk vele és a gyűrűszalag átmetszésének is ez a jobb megoldása. Ellenőrizhetjük az ízületi törések pozíciójának helyretételét. A térdben c-porcok tönkrement részeit is el lehet vele távolítani. Patahenger szindrómás lovaknál vizsgálhatjuk a nyírcsont és a mögötte futó ín összenövéseit.

arthro2

Kép: A "chip" eltávolítása után kaparókanállal tisztítják ki a helyét.