Mindent a lovak sántaságáról

Számos sebészeti eljárás létezik mozgásszervi betegségek gyógykezelésére. A teljesség igénye nélkül leírnánk néhány műtéti megoldást. Az arthroscopia által kínált lehetőségeket külön oldalon olvashatják.

Az ortopédiai műtétek egy része a ló tartási helyén is biztonsággal elvégezhető. Azok a műtétek jöhetnek itt szóba, amelyek rövidebbek (nincs szükség hosszú altatásra) és nincs túl nagy veszélye a fertőzésnek. Nem ajánlott csonttörést korrigáló műtéteket, ízület- és ínhüvely műtéteket lovardai körülmények között elvégezni. Ilyenkor a műtői körülmények sokkal biztonságosabbak a ló számára.

szamár aneszt Small

Kép: Szamár altatása "terepi" körülmények között.

- Idegmetszés. A csüd alatti idegmetszés korábban nagyon gyakori műtét volt. Ma már nem versenyezhet egy ilyen idegmetszésen átesett ló. Patahenger szindróma esetén jöhet számításba. A mély ujjhajlító ín sérülése esetén nagyon súlyos ínszakadást eredményezhet. A lehetséges szövődményei miatt ezt a műtétet mi nem ajánljuk. A külső plantaris ideg átmetszését hátulsó végtag egyenítő szalag krónikus sérülésénél végezhetjük el. Ez sokkal kisebb veszélyt jelentve, jobb eredményeket eredményez.

 - Járulékos szalag átmetszése. Az alsó járulékos szalagot bakpata, a felsőt csüdízületi mankós állás, vagy felületes ujjhajlító ín sérülésénél végezzük. Egyszerű, gyors, hatékony műtétek. A szalagok átmetszése az inakat érő nyújtó hatásokat átengedi az izomhasra, ami meg tud nyúlni, lazítva ezáltal az inakat.

- Gyűrűszalag átmetszés. A csüd mögött keresztülfutó gyűrűszalagot akkor kell átmetszeni, ha az megvastagodik, vagy az alatta futó inak duzzadnak meg a csüdhajlatban és emiatt a az ínhüvely feltelik folyadékkal. Elvégezhető artroszkópos (tenoszkópiás) úton, vagy az egész szalagot feltárva.

- Csonttörések műtéti ellátása. Lógyógyászatban legtöbbször csavarokat és lemezeket alkalmazunk törések kezelésére. Vannak speciális szegek, melyeket gipszeléssel kombinálva használunk. A különféle törések más-más megoldást kívánnak. Ezek a műtétek sajnos nem túl egyszerűek, a szövődményeik pedig kifejezetten veszélyesek. Amitől a legjobban félünk, a fertőzés, az implantátumok törése, kiszakadása, és az ellenoldali végtag túlterheléses patairha gyulladása. A műtét után függesztőkészülék használata is nagyon hasznos lehet. Szerencsére ma már nagyon sok törés tökéletesen tud gyógyulni. Sokszor, ha a teljes funkciót nem is lehet visszaállítani az állat életét meg lehet menteni.

- Ízületek végleges merevítése (artrodézis). Olyan krónikus ízületgyulladások esetén van rá szükség, amikor egyéb módon nem lehet az ízület fájdalmát csökkenteni. Az ízület merevedése előbb-utóbb magától is bekövetkezik ilyen betegségeknél, de nagyon hosszú ideig eltarthat, tartós szenvedést okozva. A műtét során az ízületi porcot eltávolítják és a csontokat csavarokkal, lemezekkel egymáshoz rögzítik. Ezek 2-4 hónap alatt összenőnek, az ízület megszűnik. Leginkább a csüd-, a párta- és a csánk ízületek esetében alkalmazható. Utóbbi két ízület esetében az ízület összenövése 70%-os alkoholos beinjektálással is elérhető.

- Csigolyák tövisnyúlványainak műtétei. A krónikus hátfájás egyes formáinál (kissing spine) a fájdalom forrása a csigolyák tövisnyúlványai között kialakuló gyulladás. El lehet távolítani magukat a fájó tövisnyúlványokat, sokszor elegendő a köztük lévő szalagot átmetszeni.

- Oldalsó ujjnyújtó ín átmetszése. Kakaslépés durvább formáinál jelentős javulást, vagy teljes gyógyulást eredményezhet  az ín átmetszése.

- Térdkalács szalagjainak műtétje. A térdkalács fixálódását elsősorban gyulladást keltő injekciózással kezeljük. Ha ez nem hatékony, el lehet végezni a szalag többszörös bemetszését (ligament splitting), mellyel annak zsugorodását lehet elérni. Ha ez sem elég, a belső szalagot át lehet metszeni. Hátránya, hogy négy hónap, szigorú mozgáskorlátozásra van szükség utána. 

- Patatályog feltárás. Nem is nevezhető klasszikus értelemben vett műtétnek. A szarutokot jellemzően a talp felől nyitjuk meg a patatályog felett, hogy a keletkező váladék ki tudjon ürülni és a nyomás megszűnjön. Nagyon ritka, hogy ne eredményezzen gyors, tökéletes gyógyulást.

- Patarák műtét. A patarák lényegét jelentő, degenerálódott szarutokot és a betegnek látszó irhát lemetsszük. Maga a műtét nem nehéz, annál inkább az utókezelés (gyógyszerezés, kötözés, ismételt műtét). Sajnos a kiújulás veszélye elég magas.