Mindent a lovak sántaságáról

Dr. Molnár József

joci kopók Small

1998-ban végeztem az Állatorvostudományi Egyetemen. Egy év gyakornokság után, melyet a Sebészeti és Szemészeti Tanszéken töltöttem, további két évet az Egyetemen töltöttem sebészként. Az Üllői Nagyállatkórház indulásakor engem ért az a megtiszteltetés, hogy az első beteg lovat elláthattam. Később elkezdtem saját utamat járni. Szerencsét próbáltam Katarban, majd végül saját praxis működtetésébe kezdtem. 2005-ben a Magyar Állatorvosi Kamara Lógyógyász Specialistája lettem. Folyamatosan részt veszek továbbképzéseken hallgatóként és előadóként is. Kedvenc szakterületem a sebészet és a sántaság, és mindent megteszek, hogy ezeket a legmagasabb szinten műveljem.

Három gyönyörű és okos kislány igen büszke édesapja vagyok. Két erdélyi kopómat a legtöbb lovardában jól ismerik, mellettük két macska gyarapítja az állatsereget. Feleségem szintén állatorvos, sokat támogat a munkában. Szerencsére a munkám egyben a hobbim is, hiszen nem sok időt hagy az egyéb érdeklődéseimre, mint az olvasás és a természetjárás.

Dr. Viczena Bettina

PB059717

Az állatorvoslás iránti elköteleződést keresztapámnak köszönhetem, akivel sokat jártam még gyerekkoromban a különböző haszonállattartó telepekre, így ez a szakma (vagy inkább hivatás) már akkor magával ragadott. A lovak szeretete kicsit később, 12 éves korom körül erősödött meg, amikor elkezdtem lovagolni tanulni. Már a gimnázium elkezdése előtt tudtam, hogy lovakkal szeretnék a későbbiekben is foglalkozni, így biológia tagozatra jelentkeztem. A gimnázium után lovastúra-vezetői, illetve sportszervező-, menedzseri OKJ-s szakképesítést, míg az egyetemi éveim alatt felsőfokú vadászati és vadgazdálkodási szakképesítést szereztem. Mindemellett lovasoktatóként dolgoztam. Elvégeztem egy humán alap és egy lovas kinesio-tape tanfolyamot is. Tanulmányi eredményeim alapján lehetőségem volt kiutazni a Bécsi Lógyógyászati Klinikára, ahol a belgyógyászaton töltöttem el egy hónapot. Az egyetemet 2018-ban végeztem el, de a tanulás nem ért véget, minél több konferencián és továbbképzésen szeretnék részt venni a továbbiakban is, hogy a tudásom egyre nagyobb és naprakész lehessen!

A lovaglás mellett nagyon szeretek utazni és kirándulni a családommal, barátaimmal.

Dr. Bocz Nóra, jelenleg külföldi tanulmányúton tartózkodik.

nóra és bayla

Már gyerekkoromban rabul ejtett a lovak varázslatos világa, 12 évesen kezdtem lovagolni, 2004-től pedig a saját lovamról gondoskodom, így már az egyetemre kerülésem előtt határozott volt a cél: lovakkal foglalkozó állatorvos szeretnék lenni. Ez meghatározta a tanulmányaimat, az egyetemi éveket. Az Üllői Lógyógyászati Tanszéken és Klinikán eltöltött sok kötelező és önkéntes ügyelet mellett először 2011-ben volt lehetőségem ösztöndíjjal külföldi tapasztalatra szert tenni. Egy hónapot töltöttem el Hannoverben a z Egyetemi Lóklinikán, ami rendkívül nagy hatást gyakorolt rám. Megértettem, hogy mind a gyakorlatban, mind pedig elméletben nagyon magas szintű tudásra kell szert tennem, hogy jó állatorvos lehessek, és ez csak úgy érhető el, ha az ember minél többet lát, minél többet tanul.

Innentől kezdve ennek érdekében minden lehetőséget megragadtam: ösztöndíjakkal 5 hónapot a Berlini Egyetemi Kisállat- és Lóklinikán, egy hónapot a Berni és egy hónapot a Brünni Egyetemi lóklinikán töltöttem. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ezeken a rendkívül jól felszerelt, nagy esetszámmal és rendkívül magas szakmai színvonalon dolgozó klinikákon végezhettem gyakorlatot, és mindazokra a tapasztalatokra és tudásra szert tehettem, amit itthon Magyarországon is kamatoztathatok. Az egyetemet 2014-ben summa cum laude fejeztem be, de a tanulás nem ért véget, eddig is és ezután is számos hazai és nemzetközi konferencián vettem és veszek részt.

A lovaglás mellett hobbim a sportolás, különösen a futás, szeretem megmérettetni magam amatőr versenyeken is. Emellett szeretek a családommal, barátaimmal lenni és szívesen utazom.