Mindent a lovak sántaságáról

Az ínsérülés a lovak sántaságának egyik legfontosabb oka az ízületgyulladással karöltve.

lóláb anat magyar

Az inak megsérülhetnek egy rossz mozdulat hatására is, mint például egy hosszú vágta a mélyszántásban, vagy egy "sikeres" gödörbe lépés következtében, de gyakrabban ismétlődő traumák hatására, lassan alakulnak ki. A nem megfelelő pataszabályozás vagy patkolás, túlterhelés, nem megfelelő használat az ín gyulladásához és részleges szakadásához vezethet.

Egyes inak esetében a végtagon egyértelmű, kívülről is jól látható, fájdalmas duzzanat keletkezik, de a mélyebben fekvő inak, szalagok esetében ez rejtve maradhat és csak ultrahanggal láthatjuk.

Ezeknek az inaknak a megbetegedését sántaságvizsgálat és diagnosztikai érzéstelenítés után tudjuk megtalálni. Az ultrahang vizsgálattal megnézzük az inak, szalagok szerkezetét, alakját, az esetleges megnagyobbodásokat és az úgynevezett defekteket, részleges sérüléseket.

Az ínsérülés hátránya, hogy a sérült ín nagyon lassan, hosszú rehabilitáció és kezelés után gyógyul meg, az előnyös oldal, hogy a legtöbb esetben (leszámítva az extrém terhelésnek kitett galopp lovakat) teljesen meggyógyulnak a lovak.

A sérült ín gyógyulása egy meglehetősen lassú, bonyolult folyamat eredménye. A sérült rostokat le kell bontani, elszállítani. Új erek sarjadnak be, melyekből őssejtek válnak ki és alakulnak rosttermelő sejtekké. A kezdetben összevissza kanyargó rostok fokozatosan kötegekké rendeződnek, végül visszanyerik az eredeti ín szerkezetét. Ezt a folyamatot kíséri végig a rehabilitáció során a kontrollált mozgatás. Az a célunk, hogy a képződő rostokat ne érjék túl nagy erőhatások, amitől újra elszakadhatnak, de mégis szükség van fokozatosan erősödő feszítő erőkre, un biostimulusokra amelyek arra késztetik az inat, hogy a lehető legerősebbé váljanak. A kontrollált mozgatás minden ínsérülés kezelésének legfontosabb eleme.

A kezelést gyorsabbá, hatékonyabbá tehetjük orvosi beavatkozásokkal. A legmodernebb biotechnológiai eljárás, ami a leghatékonyabbnak is tűnik az őssejt kezelés. Hasonlóan regeneratív gyógyászati eljárás a PRP kezelés. Ha több ín sérült, nagyon jól működik az akupunktúra. Egyre népszerűbb a lökéshullám terápia (shockwave) és a lézerterápia is.