Mindent a lovak sántaságáról

Az ínhüvelyek olyan folyadékkal telt zsákocskák, ahol az inak el tudnak siklani csontos képletek felett, egymás mellett. Az elülső végtagon öt, a hátulsón három fontosabb ínhüvely található, melyek közül a hátul helyeződő, hajlító inak ínhüvelyei a fontosabbak. A végtag elülső felé lévő ínhüvelyek problémái jellemzően nem okoznak sántaságok.

A csüd mögött helyeződő alsó közös ínhüvely feltelésével már mindenki találkozott. Ultrahang vizsgálattal próbáljuk megtalálni az ínhüvely gyulladásának okát. Ez lehet az ínhüvely túlterhelésből adódó gyulladása, de lehet egy ínsérülés az ínhüvelyen belül, de gyakran okozza az úgynevezett gyűrűszalag megvastagodása.

gyűrűszalagjav

A csüd mögött helyeződő gyűrűszalag  mérése (normális méretű szalag)

A lábtő mögött helyeződő felső közös ínhüvely feltelhet hasonló okokból, mint lenti párja, de van egy speciális kórkép, amikor egy hegyes, éles csonttaraj növekszik az orsócsonton, állandóan megsértve a mellette futó izomhasat. Ezáltal az ínhüvely bevérzik, feltelik. A betegségnek sajnos csak latin neve van: osteochondroma. Ezt műtéti úton nagyon jól lehet orvosolni.

A konzervatív kezelés leghatékonyabb módja az ínhüvely beinjekciózása. Ha ez nem vezet eredményre, sebészi beavatkozásra lehet szükség. Az ínhüvely legmodernebb műtétje a tenoszkópia, ami ugyanaz, mint az artroszkópia ízületek esetében. Ekkor fel lehet fedezni az ultrahang elől rejtve maradó ínsérüléseket, ezeket ki lehet takarítani, és a megvastagodott gyűrűszalagot is át lehet metszeni.

ínhüvely punkció Medium

Az alsó közös ínhüvely kezelése. A tűből folyik a megszaporodott, sötétebbé váló folyadék.