Mindent a lovak sántaságáról

Nagyon komoly betegség és bizonyos esetei csak nagyon kis százalékban gyógyulnak meg teljesen. Esetenként állandó sántasággal járhat.

Kialakulása hátterében a nagyon lerövidített sarokfal vagy a hosszúra hagyott hegyfal szerepet játszhat. Éppen fordítva, mint az egyenítő szalag sérüléseinél, ahol a magas sarok és a túl rövid hegyfal lehet a kiváltó ok.

A sérülések a csüdtájéktól kezdődően egészen a pata aljáig terjedhetnek. A felső szakaszt ultrahanggal lehet vizsgálni, de az alsóbb régiók sérüléseit MR vizsgálattal lehet felderíteni. Ez a sérülés az MR vizsgálatok egyik legfontosabb indikációja, mivel tüneteiben teljesen megegyezhet a patahenger szindrómával és a pataízület oldalsó szalagjainak sérüléseivel, elkülönítésük enélkül lehetetlen.

ddft jel

A mély ujjhajlító ín csüd alatti sérülése bejelölve. A mérés alapján a keresztmetszet 11 százalékát érintő sérülés.

A kezelés alapja a kontrollált mozgatás. A rehabilitáció kezdetén emelt szárú gyógypatkót is alkalmazhatunk, csökkentve az ínra háruló feszülést. Mivel ez kétélű fegyver - hiszen a többi inat épphogy túlterheli -, ezért csakis ebben az időszakban érdemes használni!

Az orvosi kezelések közül a legmodernebb az őssejt kezelés. Nagyon népszerű és jól működik a PRP kezelés is. A fizioterápiák közül a lökéshullám-terápia (shockwave) és a lézer kezelés jöhet szóba. Az ínhüvelyen belül kialakuló sérülések esetében műtétre is szükség lehet.

kezelés eredményessége elsősorban attól függ, hogy az ín melyik szakasza és milyen módon sérült meg. A felsőbb szakasz sérülései jobban gyógyulnak, az alsóbb részeknél csak az enyhébb elváltozások bírnak jobb prognózissal.

ddft kozos

Ki látja az apró sérülést a bal oldali kép bal felső részében? A jobb oldalon az ín ép részlete.

ddft meres

A mérések azt mutatják, hogy a sérült bal oldal jelentősen megvastagodott az ép oldalhoz viszonyítva. Fontos az aszimmetrikus alak felismerése is!

ddft long

Bal oldalon az ép, jobb oldalon a sérült ínszakasz hosszirányú felvétele. A piros nyíl a sérülést mutatja, itt a fehér, egyenes, erős rostok helyett feketés mező látható. A fehér nyilak az inak közötti rést mutatják. A kettő megkülönböztetése pontos anatómiai ismereteket igényel.

Az ínsérülésekről összefoglalót IDE KATTINTVA olvashat.