Mindent a lovak sántaságáról

A lovak sántaságának egyik leggyakoribb oka az ízületek gyulladása. Testük bármely ízülete meg tud betegedni.

Ha a gyulladást nem tudjuk időben észlelni, hosszabb ideig fennáll, az ízület tönkre tud menni. A porc elvékonyodik, elkopik, az ízület fala megvastagodik, rugalmatlanná válik, csontfelrakódások keletkeznek. Ezért fontos a korai diagnózis és a megfelelő kezelés.

Kialakulásában kétféle fő oki csoportról beszélhetünk.

Az egyikben az ízületet valami nagyon erős, negatív hatás éri, ami sikeres kezelés hiányában gyors romláshoz vezet. Ilyen a ficam, az ízületbe terjedő törés és a fertőző gyulladás. Ezeknek kezelése szinte minden esetben műtéti.

A másik csoport a kisebb, de ismétlődő hatásokat tartalmazza. Ezek az un. ismétlődő mikrotraumák. Ez lehet egyszerűen az "elhasználódás", ami a kor és a megtett kilométerek következménye. Amit viszont fontos tudni, hogy a rossz körmölés/patkolás, a rossz használat, túlterhelés, nem megfelelő edzés és bemelegítés lassan, alattomosan kezdi ki az ízület egészségét. Ezek esetében nagyon fontos a korai felismerés. Hasonlóan lassan romboló hatású lehet, egy apró, letört csontdarab ("chip"), ami egy folyamatos gyulladást indukálva alattomosan teszi tönkre a porcfelszínt - ezeket érdemes artroszkópiával eltávolítani.

Ha sikerül behatárolni, hogy melyik ízület beteg, az ízületbe adott injekció a leghatékonyabb kezelés. Használhatunk szteroidot, hyaluronsavat, glükozamio-glikánokat, Noltrexet, PRP-t, IRAP-et, őssejteket

Adhatunk szájon át is gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket a gyulladáscsökkentőktől kezdve a zöldkagyló kivonatokon át a gyógynövényekig.

Vannak vénásan, vagy izomba adható gyógyszerek is.

Kiváló hatású lehet a fizioterápia (lökéshullám, lézer, ultrahang, mágnes) és az akupunktúra is.

Nagyon fontos a megfelelő körmölés és gyógypatkolás. Ilyenkor arra törekedünk, hogy a beteg ízület a legkevesebb erőhatásnak legyen kitéve használat közben. Ezt a megfelelő egyensúly beállításával, az átfordulási pont megfelelő kialakításával, esetleg különböző betétek használatával lehet elérni. A csánk alsó részének gyulladása (spat) esetén speciális patkót is lehet készíteni.

A csánk és a pártaízület esetében, amikor a fájdalom egyéb módon nem csökkenthető,szóba jöhet az alkohollal történő ízület merevítés.