Mindent a lovak sántaságáról

A csánkízület gyulladása a leggyakoribb sántasági ok a hátulsó végtagon. Oka valószínűleg az, hogy a csánk alsó ízületsorai kis mozgású, lengéscsillapító tulajdonságú ízületek. A végtagon végigfutó erőhatásokat nem tudják úgy levezetni, mint a nagyobb mozgástérrel bíró ízületek.

csánk135norm

Az ízületek királya, a csánk. Normál RTG felvétel.

A gyulladás alattomosan, fokozatosan növekedve, gyakran mindkét végtagon, szimmetrikusan, szinte észrevétlenül alakul ki. Eleinte teljesítménycsökkenés, csökkenő impulzus a hátulsó végtagok felől, lustább mozgás tapasztalható. Gyakori, hogy a ló csíkot húz a talajba, nem emeli a végtagokat. Később a fájdalom szintje eljuthat oda, hogy egy könnyebben észrevehető sántaság is megjelenik. Mivel a hátulsó végtagok munkája nem kielégítő, a ló gyakran túlterheli az elülső végtagokat, gyakran egyenítő szalag sérülés alakul ki valamelyik elülső végtagon.

Komolyabb munkában lévő lovaknál olyan gyakori, hogy szinte minden lónál érdemes megvizsgálni és kezelni.

spat patkolás Medium

A patkó külső szára két árok behúzásával lett szélesebb. A belső-első része köszörüléssel keskenyítve. A patkó puha talajon fejti ki hatását. (Fotó: Ormándi Zsolt)

A jó hír, hogy nagyon jól lehet kezelni, főleg az enyhébb elváltozásokat. Ízületbe adott injekciókkal általában 6-12 hónapra rendbe lehet hozni a lovakat. Az előrehaladottabb, kezelésre gyengén reagáló eseteknél az ízület mielőbbi merevítése a cél. Ezt műtéti úton, vagy az ízületbe történő alkoholos befecskendezéssel lehet legkönnyebben elérni. A kezelésnek fontos része lehet egy speciális gyógypatkó felhelyezése: a hátulsó végtag patkójának külső szára szélesített, elől-belül keskenyített a patkó.

csánk30norm

Egészséges csánk RTG képe.

csank spat 2

Kezdeti elváltozások. A nyilak az ízületek szerkezetének felbomlását, csontfelrakódások képződését mutatja.

csánk135spat

A nyíl a kifejezetten erős csontképződésre, a felbomlott ízületi résre mutat. A kicsi csontok fehéren világítanak a csonton belül, viharosan zajló mészlerakódástól.

csánk30spat

A fehér nyíl az egészséges ízületi rést mutatja - vékony, szabályos fekete csík. A piros nyíl a beteg ízületre mutat - jelentős csontoldódás és körülötte meszesedés.

spat exost 30

Nagyméretű csontfelrakódás, mellette felbomlott szerkezetű ízület.

Az ízületgyulladásról általában...