Mindent a lovak sántaságáról

A nyakcsigolyákat összekötő kis ízületek ugyanúgy meg tudnak betegedni, mint a csánk, a csüd, a pata, vagy bármelyik egyéb ízület. A betegség felismerése és kezelése új fejezetet nyitott a lógyógyászatban. Számos olyan problémát orvosolunk, melyek korábban megoldás nélkül maradtak. A nyakfájás már koránt sem olyan misztikus és nehezen kezelhető, mint korábban volt.

nyak1 

A nyakcsigolyák ízületeinek gyulladása a következő tüneteket produkálhatják:

  • A nyak mozgásának fájdalmassága lehet az egyik következmény, ami miatt a ló merevebb lehet, kevésbé jól fordul, lovaglási problémák léphetnek fel, főleg a szárral kapcsolatban. Fejrázás, kemény száj, a zablára történő ráfogás, idegesség, elrohanás. Mindez azért, mert a ló nem tudja szabadon mozgatni a fájós nyakát, ezért minden ksérletnek ellenáll, amikor ezt kérjük tőle.
  • Ha a gyulladt ízület a csigolyák között kilépő idegeket nyomja, a sugárzó fájdalom miatt felderíthetetlen sántaság léphet fel. A legemlékezetesebb esetem az volt, amikor egy éve vizsgáltunk és kezeltünk egy lovat több kollégával együtt a végtagjain, amikor sikerült felfedezni egy fájós nyakcsigolya ízületet. A kezelése egy csapásra megszüntette a sántaságot.
  • Ha a gyulladt ízület magát a gerincvelőt nyomja, ataxia, mozgáskoordinációs zavar léphet fel. A ló imbolygós, bizonytalan mozgású, főleg a hátulsó végtagokon.
  • Vizsgálat során a tünetek mellett Röntgen- és ultrahang vizsgálat jöhet szóba.
  • A leghatékonyabb kezelés az ízületek beinjekciózása ultrahang segítségével. A kezelés 8-16 hónapig is hatékony lehet, főleg a nyak fájdalmasságával és a sántasággal járó eseteknél.

nyak szúrás 1

A nyakízület szúrása ultrahang segítségével. A monitoron látjuk a beszúródó tűt, amit a megfelelő irányba tudunk igazítani, bejuttatva az ízületi résbe.

nyak szúrás 3

A 10 cm-es tű eltűnik a mélyben.

nyak szúrás 4

A tű végéből folyik a felszaporodott ízületi folyadék. A gyulladáscsökkentő beadásra készen.

Az ízületgyulladásról általában...