Mindent a lovak sántaságáról

A szeptikus ízületgyulladás a lehető legkomolyabb betegségek közé tartozik

Az ízületbe baktériumok kerülnek, melyek ott megtelepedve rendkívül súlyos gyulladást alakítanak ki. Ez extrém fájdalommal járhat és az ízület súlyos károsodásához vezethet. Ha nem sikerül megállítani a folyamatot, állandó sántaságot is eredményezhet.

c8445f1f61e69ad091aa2cffda05a0fb

Három fő oka lehet:

- Csikók esetében baktériumok kerülhetnek akár több ízületbe is a véráram útján, ha a csikónak valamilyen egyéb baktériumos fertőzése van, például köldökgyulladása. 

- Ízületet érő külső sérülés után befertőződhet az ízület. Ágak, drótok, tüskék, szegek (akár a talp felől), vasvilla okozhat olyan sérülést, ami az ízület üregéig hatol. Ezért rendkívül fontos, hogy a ízület körüli sérülések esetén hozzáértő orvos ellássa, megvizsgálja a lovat és eldöntse, hogy sérülhetett-e ízület! Ha igen, akkor nagyon agresszív kezelést kell elkezdeni.

- Orvosi beavatkozások után is juthatnak baktériumok az ízületbe. Minden lovas állatorvos rémálma, hogy egy ízületi injekció vagy műtét után befertőződik az általa kezelt ízület. Ennek elkerülése végett mindent megteszünk. Nagyon alapos, hosszan tartó, több szerrel történő fertőtlenítés után, steril kesztyűvel, steril anyagokkal injekciózunk csak ízületet. Aki látott már ilyet tőlünk, tudja, hogy az szúrás helyét 5-6 percig fertőtlenítjük és nagyon vigyázunk a felhasznált eszközök, gyógyszerek összekészítésénél is. Ugyanilyen gondosan figyelnek a kórházban a műtét előkészítésekor és közben. Ízületi műtétet csak zárt műtőben szabad végezni! Ezzel minimalizálhatjuk a műtét közben létrejövő fertőződést.

Ha a baj megtörtént, fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a kezelés. A baktériumok nagyon gyorsan, 6-12 óra alatt befészkelhetik magukat az ízületek puha szöveteibe és az idő múlása egyre nehezebbé teszi az elpusztításukat. A leghatékonyabb kezelés az artroszkópos takarítás, majd ízületbe adott antibiotikum adása. A regionális perfúzió egy olyan eljárás, amikor a végtag ereit elszorítjuk 10-15 percre és ide fecskendezünk antibiotikumot. Így a gyógyszer sokkal nagyobb mennyiségben jut el a kívánt helyre, mintha simán, mondjuk ha vénás úton kapta volna meg a ló.

Az ízületgyulladásról általában...