Mindent a lovak sántaságáról

Az ataxia szó magyar jelentése koordinációs zavar

Tüneteit illetően ilyenkor a ló imbolyog, nehezen fordul, összeakadnak a lábai, gyenge a hátulsó testfél. Súlyosabb esetben elfekszik.

Neurológiai vizsgálatot végzünk: ellenőrizzük a bőr- és agyidegek működését. Vizsgáljuk a propriocepciót, vagyis a helyzetérzékelést. Az elülső végtagokat keresztbe helyezve nézzük és megfigyeljük, hogy hogyan korrigál a ló. Megvezetjük a lovat egyenes vonalon, csigavonalon, kis körön és felemelt fejjel. Elvégezzük a farokelhúzási tesztet.

Legtöbbször a nyaki gerincvelő érintettsége okozza a tüneteket.

Kiváltó okok:

A kórokok egyik csoportját a vírusfertőzések (Herpes, Nyugat Nílusi Láz) alkotják. A Herpes vírus lóról-lóra terjed. Ataxiát általában idősebb lovakon okoz, mely az esetek döntő többségében meg tud gyógyulni. A Nyugat Nílusi Láz kórokozóját szúnyogok terjesztik. A megbetegedett lovak egy része teljesen meggyógyul, másoknál visszamaradnak tünetek, de sajnos sok ló áldozatul esik a fertőzésnek. Nagyon fontos lenne a vakcinázás!

Az ataxia okai között traumás elváltozások is szerepelnek. Esés, fejen átfordulás, a nyak megfeszítése komolyabb sérüléseket okozhatnak a csigolyáknál. Ha nincs egyértelmű törés, vagy ficam, mindenképpen érdemes kezelni a lovat, de tudni kell, hogy egyes lovak sosem gyógyulnak meg teljesen és a tünetek elmúlása néha igen hosszú időt igényel. Fél-egy évig van esély, hogy a ló állapota tovább javuljon.

Vannak fejlődési rendellenességek, melyek ataxiát okozhatnak. Ez általában fiatalabb korban jelentkezik. Kialakulhatnak rendellenes alakú csigolyák. Egy másik formánál túlságosan laza az összeköttetésük, s a kimozduló csigolyák nyomják a gerincvelőt. Műtéti ellátás bizonyos esetekben szóba kerülhet. Enyhébb formáknál a mozgatás jelentősen javíthat a tüneteken, hiszen az erősebb nyakizmok jobban rögzítik a bebillenő csigolyákat.

A nyakcsigolyák ízületeinek gyulladása is okozhat ataxiát azáltal, hogy a megnagyobbodó, feltelő ízület nyomja a gerincvelőt. Kezelni az ízület beinjekciózásával lehet.

Az enyhe ataxiát bizonyos esetekben nehéz elkülöníteni az izomgyengeségtől. Ilyenkor ismételt vizsgálatokra van szükség.