Mindent a lovak sántaságáról

A nyálkatömlőknek (latinul bursa, ejtsd: burza) két fő típusa van:

  • Vannak veleszületett nyálkatömlők, melyek inak alatt helyeződnek, folyadékkal telt párnácskák, melyek az inak kényelmesebb működését biztosítják. Leghíresebb a nyírcsont mögötti bursa, melynek a patahenger szindrómában van óriási jelentősége.
  • A másik forma a szerzett bursa, ami csontos képletek alatt alakul ki a bőr alatt.

A patkókelés a könyökbúbon alakul ki a patkósarok nyomására, vagy csak simán a kemény talajtól, ahogy a ló lefekszik. A sarokgumón a sarokcsont nyomása, dörzsölése hatására képződik. A mar bursitis a nyereg, a nyeregalátét dörzsölése, nyeregtörés következtében alakul ki. A mar bursa nyilvánvalóan nagyon fájdalmas és lehetetlenné teszi a lovaglást. A sarok- és könyökbúbon általában nem okoz tüneteket, kivéve, ha olyan óriási, hogy zavarja a mozgást.

20160503 121443 Medium

Szerencsés kimenetelű kórfolyamat. A mar bursa gyulladása megállt, de a visszamaradó csomóra nagyon kell vigyázni.

Fontos a kiváltó ok megszüntetése! Friss esetekben a beinjekciózás jól működik, de régebben fennálló eseteknél sajnos ki tud újulni. Sikeres eseteink voltak bővérűség keltő kenegetéssel (jódkáli kenőcs). Ha a nyálkatömlő megnyílik és befertőződik, elég nehéz a fertőzést megszüntetni. Ilyenkor műtétre is sor kerülhet.