Mindent a lovak sántaságáról

Az ízület ficama azt jelenti, hogy a csontok közötti erős összeköttetés megszakad és a csontok egymástól eltávolodnak. Szerencsére nagyon ritka betegség, mert nagyon súlyos következményekkel járhat. Gyors lefolyású, az ízület degenerációját eredményező ízületgyulladás alakulhat ki következtében. Leggyakrabban a pártaízületnél találkozunk vele, itt azonban jobb eredménnyel lehet kezelni.

tores

Fiatal csikó sípcsont törése. A piros nyilak a törést mutatják. A fehér nyilak az un. növekedési zóna vékonyabb vonalát mutatják - ez a csont növekedésének színhelye. Ez a csikó meggyógyult konzervatív kezelés mellett.

A törések esetében ma már szerencsére nem kell „a lovakat lelőni” minden esetben. Sokan úgy tudják, hogy a lónak nincs esélye a gyógyulásra. Felsorolnám, hogy mely tényezők, hogyan befolyásolják a gyógyulási esélyeket.

  • A ló kora: két azonos törés esetében a fiatalabb ló jobb gyógyhajlammal bír.
  • A ló mérete: a kisebb tömegű lovak sokkal jobb eséllyel bírnak. A szövődmények kialakulása, mértéke elviselhetőbb. A műtéti rögzítési technikák jobban működnek kisebb tömegű lovakon, kevésbé törnek el a lemezek, szakadnak ki a csavarok.
  • A törés helye: általánosságban véve elmondható, hogy a végtagok alsó részeinek törései sokkal jobban gyógyulhatnak, mint a magasabban lévő törések. A karcsont és a combcsont törése sokkal rosszabb esélyeket hordoz, mint például a csüdcsonté.
  • A törés típusa: Egy egyszerű törés sokkal jobban, gyorsabban tud gyógyulni, mint egy darabos romtörés.
  • Az ízület érintettsége: Ha a törés ízületbe terjed és az ízület felszínét nem sikerül teljesen rekonstruálni, az ízület tönkre fog menni, súlyos ízületgyulladás alakul ki.
  • A törés fedettsége, nyíltsága: Ha a törés nyílttá válik, azaz a csont a bőrt átszúrva a felszínre kerül, a prognózis drasztikusan romlik. Ilyenkor a beépített implantátumok mellett olyan súlyos fertőzés alakulhat ki, amit nem lehet meggyógyítani.

Egyes törések, mint például a vékony kapocscsontok törése minden esetben meggyógyulnak, sokszor kezelést sem igényelnek. Más eseteket külső rögzítéssel, gipszeléssel, sínezéssel kezelhetünk. A legtöbb törés azonban műtéti ellátást igényel. A medence töréseinél sajnos nincs kezelési lehetőségünk, de szerencsével és odafigyeléssel meg tud gyógyulni a lovak mintegy fele. Nagyon fontos az utókezelés, például a függesztőkészülék alkalmazása. Sajnos vannak gyógyíthatatlan törések is.

A porcsérülések bármely ízületben kialakulhatnak. Nagyon nehéz a diagnosztikájuk, arthroscopia is szükséges a legtöbb esetben nemcsak a diagnózis felállításához, hanem a kezeléshez is. A térdben lévő c-porcok (meniscus) viszonylag gyakori porcsérülés. Ezt nevezik „porcleválásnak” emberi térdek esetén. Sokszor ultrahanggal is észre lehet venni. A c-porcok sérüléseinél nem mindegy a sérülés mértéke. Műtéti ellátást igényelnek és a legújabb kutatások alapján az őssejt kezelét is nagyon ígéretes.