Mindent a lovak sántaságáról

Mindenki előtt ismeretes, hogy a ló a térdét és a csánkját csak egyszerre tudja mozgatni. Vagy mindkettőt nyújtja, vagy mindkettőt hajlítja. A patellahurokról is sokan hallottak már. A ló térdkalácsáról nem csak egyetlen szalag tér a sípcsonthoz, mint nálunk embereknél, hanem három. Ezek közül kettő alkotja a fentebb említett patellahurkot. Ezt beakasztva, a ló izommunka nélkül tud állni, hiszen a kiegyenesített és fixált térd mellett a csánk is nyújtva marad - az egész végtaggal együtt.

térd lm1

Baj akkor van, ha a ló nem tudja ezt a hurkot leakasztani és így nem tudja behajlítani a hátulsó lábát, és a végtag teljesen kimerevedik. Ez egyrészt nagyon kellemetlen érzés, másrészt sérülésekhez vezethet.

Szerencsére nagyon jól kezelhető, a legtöbb ló egyszerű módszerekkel kezelhető. Sokszor az edzés, a négyfejű combizom erősítése önmagában elég. Ha nem, a térdkalács szalagjainak beinjekciózása begyullasztja és zsugorítja a szalagokat, minek következtében a patellahurok nem akad fel olyan mértékben, hogy ne lehessen leemelni. Ha ez a kezelés sem elégséges, kétféle műtéti módszer is a rendelkezésünkre áll, de mivel a beinjekciózás legtöbbször jól működik, ritkán kerül sor műtétre.