Mindent a lovak sántaságáról

Az ízületi injekció az egyik leghatékonyabb kezelés, amit lokalizált ízületgyulladás esetén alkalmazhatunk. Hatékonysága abban rejlik, hogy az ízületek zárt egységek, ahol a közvetlenül beadott gyógyszerek legnagyobb koncentrációban, helyben tudnak hatni.

Akkor érdemes ezt a kezelést alkalmazni, amikor igazolni tudjuk egy ízület fájdalmasságát az ízület érzéstelenítésével. Egyes esetekben, amikor a fájdalom egyértelmű vagy nagyon gyakori problémáknál, mint a csánkok gyulladása, a kezelést is elvégezzük az érzéstelenítéssel együtt. A nyakízületek fájdalmasságát a gerincvelő közelsége miatt nem szoktuk érzéstelenítéssel ellenőrizni, csak kezelni.

ízület prep 1

Lemosás

Az ízületi injekció beadását mindig nagyon alapos előkészítés előzi meg a fertőzés elkerülése végett. Mi 4-6 percen keresztül mossuk az ízületet klórhexidines szappannal és Betadine-oldattal. Ha ez a mechanikai és fertőtlenítő tisztítás elkészül, háromszor fertőtlenítjük a területet alkohollal. Mindig steril kesztyűt és steril tűt, fecskendőt használunk. A gyógyszerek felszívására használt tűvel nem szúrjuk meg az ízületet. Nem adunk be olyan gyógyszert, ami már ki volt nyitva.

Az ízület megszúrása lehet kellemetlen, esetleg fájdalmas. A legtöbb esetben simán el lehet végezni, ritkán pipát használunk. Ha nem akarunk sántaságvizsgálatot is végezni, csak kezelni, bódítást is alkalmazunk.

pata szuras2

Pataízület kezelése

Számtalan gyógyszert használhatunk. Legtöbbször szteroid gyulladáscsökkentőket és hyaluronsavat adunk. Egy újfajta, nagyon hatékony gyógyszer a poliacrilamid hidrogél (Noltrex). Folyamodhatunk regeneratív gyógyászati eljárásokhoz is, mint az őssejt kezelés, az IRAP, vagy a PRP.