Mindent a lovak sántaságáról

Amikor az ízületgyulladás már nem kezelhető, a fájdalom állandósul, célunk az ízület merevítése. A szervezet magától is erre törekszik. A porc vékonyodik, az ízületet alkotó csontok erőteljes növekedésbe kezdenek, a két csont össze akar nőni. A merev-ízület természetes kialakulása (ankilózis) lassú, évekig tartó, sokszor komoly fájdalommal járó folyamat.

A műtéti merev-ízület (artrodézis) egy lényegesen gyorsabb, szabályozottabb eljárás. Két hátránya van: az ára és a szövődmények veszélye. A műtét utáni szövődmények nagyon súlyosak tudnak lenni.

A természetes merev-ízület és a műtéti megoldás között félúton helyezkedik az alkohollal kialakított merev-ízület. A műtéti beavatkozásnál lassabb, de közel sem olyan veszélyes, lényegesen olcsóbb eljárás. 

Az ízületbe fecskendezett 70%-os alkohol felgyorsítja a porc kioldódását és gyorsul az összecsontosodás is. Nagyon erős fájdalomcsillapító hatása van, ami miatt már pár nappal a kezelés után sokkal jobban vannak az állatok. A párta- és a csánkízületet szoktuk így kezelni. A csánkízület kezelését kontrasztos röntgenvizsgálat előzi meg, hogy ellenőrizzük, hogy az ízületbe adott alkohol ne jusson a csánk felső részeibe, aminek porckárosítása nem célunk.

csank kontraszt

Kontrasztanyag fecskendezése az alsó ízületbe. A világítóan fehér kontrasztanyag nem folyik a felső ízületekbe, az eljárás elvégezhető. A nyíl a tűt mutatja, ami végig az ízületben van.