Mindent a lovak sántaságáról

Az artroszkópia azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a sebészet során nagy metszéseket ejtve fel kellene tárni az ízületeket, apró bemetszéseken keresztül, modern kamerákkal és eszközökkel végezzük az ízületműtéteket. Gyorsabb, jobb a gyógyulás, többet látunk és olyan helyekre is be lehet tekinteni, ahová korábban nem. Lényegesen kisebb a fertőzés veszélye.

Ha ízületet műtünk arthroscopia, ha ínhüvelyt, akkor tenoscopia, ha nyálkatömlőt, akkor bursoscopia az eljárás neve, lényegében ugyanazt a beavatkozást és eszközrendszert jelenti.

Az artroszkópiát el lehet végezni diagnosztikai célból, ha nem tudjuk egy ízület betegségének a pontos okát vagy tudni szeretnénk a betegség stádiumát, prognózisát. Egyes betegségeknél terápiás céllal végezzük a beavatkozást, azaz tudjuk, hogy mi a baj és azt kezelni akarjuk. Természetesen egy diagnosztikai műtét is terápiás beavatkozássá válhat, ha közben kiderül és orvosolható a probléma.

arthro1

OCD, vagy „chip” az ízületben.

Szinte bármelyik ízületet és ínhüvelyt meg lehet műteni ezzel az eljárással. Számos betegség esetén lehet alkalmazni. Leggyakrabban az OCD, vagy „chip” törések eltávolítására használjuk. Gyakori a fertőző ízületgyulladás artroszkópos kezelése. Ínhüvely gyulladásnál számos sérülést kezelhetünk vele és a gyűrűszalag átmetszésének is ez a jobb megoldása. Ellenőrizhetjük az ízületi törések pozíciójának helyretételét. A térdben c-porcok tönkrement részeit is el lehet vele távolítani. Patahenger szindrómás lovaknál vizsgálhatjuk a nyírcsont és a mögötte futó ín összenövéseit.

arthro2

A „chip” eltávolítása után kaparókanállal tisztítják ki a helyét.