Mindent a lovak sántaságáról

Honlapunk egyik legfontosabb oldalát olvassák éppen! A beteg ízületek kezelése mellett a sérült inak vizsgálatát és utókezelését szeretem a legjobban. Ez az írás azért is született, mert az ín gyógyulásához fontos megérteni az élettani hátteret.

Amikor egy ín megsérül, részleges ínszakadás alakul ki. Ez a sérülés heveny szakasza, amikor fájdalom, duzzanat és sántaság tapasztalható. Ezt még könnyű elmulasztani, de ekkor még koránt sem beszélhetünk gyógyulásról. Ha ekkor a lovat újra terheljük, ismét meg  fog sérülni. A gyulladás elmúltával kezdődik az igazi gyógyulás, a krónikus szakasz. Az elszakadt rostokat a szervezetnek először le kell bontania, el kell szállítania, hogy a helyükre újak épülhessenek. A sérülés helyére először erek sarjadnak be, melyekből olyan sejtek válnak ki, melyek kollagén rostokat fognak termelni. A rostok eleinte nem olyan szabályosak, mint az eredetiek, hanem gombolyagokat alkotnak. A rostok szabályossá rendeződéséhez két dologra van szükség: időre és fokozatosan növekedő erősségű stimulusokra, húzó hatásokra. Ezek a stimulusok adják meg a képződő rostoknak, hogy milyenné kell alakulniuk. A képződő hegszövet lassan, fokozatosan megközelíti az eredeti inat szerkezetében és biomechanikai tulajdonságaiban. Ha nem sikerül a rehabilitációt végigvinni és a ló közben többször újrasérül, a folyamat megakad, a sérülés nő és végül egy nagyon rossz szerkezetű és rosszul terhelhető ín lesz a végeredmény. Ezt akarjuk elkerülni!

A gyakorlatban ez úgy történik, hogy egy fokozatosan emelkedő munkát építünk fel a ló korától és hasznosításától, a sérülés helyétől és méretétől függően. A két-három havonta ismételt ultrahang vizsgálatok során pedig megvizsgáljuk, hogy a gyógyulás megfelelően zajlik-e. Ha nem, akkor módosítunk az eredeti terven.

kutya lovat vezet

A teljes gyógyulás körülbelül 8-11 hónapot vesz igénybe. Az alap terv 3 hónap séta-, 3-4 hónap ügetés-, és 2-3 hónap vágtamunkából áll. Az egyes munkanemek napi öt perccel kezdődnek, amelyet 7-14 naponta öt perccel növelünk, egészen 30-40 percig emelve. Ekkor lépünk a következő fázisba. Ennél részletesebb megoldást nincs értelme leírni, hiszen a rehabilitációt minden esetben az adott lóhoz és sérüléshez kell igazítani.

Amikor egy lovasnak elkezdem leírni a rá váró feladatot, először gyanakvás, majd ijedtség, végül szomorúsággal kevert beletörődés jelenik meg az arcán. Nagyon nehéz feladat ezt az igen visszafogott munkát ezen a módon végigvinni. A ló nagyon hamar tele lesz energiával, amit nem tud 15 perc séta alatt levezetni, ezért ezt kiegészíti 12 perc helyben vágtázással és a felvezető körüli négytalpas ugrások kivitelezésével. Nyilván a fiatalabb lovakkal nehezebb. A lovak lelki állapotán sokat segítenek különböző nyugtatók, gyógynövények. Tapasztalatom szerint az akupunktúrával kezelt lovak sokkal együttműködőbbek és oldottabbak. Vannak olyan szakemberek, akik kifejezetten rehabilitációra szakosodnak és átvállalják ezeket a kellemetlenségeket a ló gazdájától.

kontrollalt mozgatas tablazat

Az ínsérülés rehabilitációjának alapvázlata. Ezt igazítjuk az adott esethez. Ezt a vázlatot a világ legelismertebb szakértői közösen hozták létre a Havemeyer Symposiumon.

Ez a fordítás az eredeti alapján készült.