Mindent a lovak sántaságáról

Ez a módszer sántaságvizsgálat legnehezebb és egyben legszebb része. A fizikális vizsgálat során nyert információkat fogja pontosítani. A lényege az, hogy helyi érzéstelenítéssel elmulasztjuk a fájdalmat és a sántaság elmúlik. Közben nagy meglepetések érhetnek minket, ugyanis néha kiderül, hogy a lónak nemcsak egy, hanem több lába is fáj. Amikor az egyik már nem fáj, sántítani kezd egy másikra. Mi úgy hívjuk, hogy a sántaság átugrik. Az is kiderülhet, hogy egy végtagon belül több fájó pont is van.

357624247bc8f725f291618a057d163c

Az érzéstelenítésnek két fő típusa van:

  • Az első az úgynevezett vezetéses érzéstelenítés. Ilyenkor úgy csinálunk, mit a fogorvos, aki az érzéstelenítővel elzsibbasztja a fogakhoz térő érző ideget, majd (szív)fájdalom nélkül fúrja-faragja fogainkat. Mi a végtag érzőidegeit blokkoljuk lidokainnal, mepivakainnal, bupivakainnal. Ezt általában lentről fölfelé kezdjük, pontról pontra. Ritkán nagyobb lépésekkel haladunk, amikor a problémát feljebb gondoljuk a végtagon, de a biztonság kedvéért ki akarjuk zárni a lenti képleteket. Az injekció után 3-5 (ritkán 25-30) percet várunk, majd megnézzük a sántaság változását.
  • A másik módszer az ízületek, ínhüvelyek, nyálkatömlők érzéstelenítése. Mivel ezek a szervek nagyon érzékenyek a fertőzésre, ezért különös gondossággal készítjük elő a szúrást. A szennyeződések eltávolítása után 4-5 percen keresztül mossuk a szúrás helyét Betadine vagy klórhexidin szappannal, melyet két-három alkalommal Betadine-oldattal lemosunk. Ezután háromszor lefújjuk fertőtlenítő hatású izopropil alkohollal. Ha ezzel megvagyunk, steril kesztyűben, steril módon felszívott érzéstelenítőt használva beinjekciózzuk a vizsgált ízületet. Ezt követően többször is ellenőrizzük a hatást 5-10-15-20 perc elteltével.

Ha a ló és a gazdájának türelme kitart, ugyanazon a lovon mindkét módon elvégezzük a vizsgálatot, mert egyes testrészek fájdalmasságát így lehet a legjobban behatárolni.

Az érzéstelenítéskor véthetünk hibákat is, például nem adjuk be elég pontosan a gyógyszert, ezért a hatás elmarad. De átverhet minket a ló is, például egy olyan idegrost növesztésével, ami nem a szokásos helyen fut, ezért nem tudhatunk róla. Néha több fájó pont is van egy végtagon és ezek elfedhetik egymást. 

Ha megvan, hogy pontosan hol van a fájdalom forrása, következhetnek a képalkotó eljárások.