Mindent a lovak sántaságáról

CT

A CT (Computer Tomography) tulajdonképpen egy szuper okos röntgen. Röntgensugarakat használ, de nem csak egy-két irányból készít felvételeket, hanem körbe-körbe haladva sok felvételt készít, melyet utána elemez, és képpé formál. A mai informatikai lehetőségekkel olyan komoly szoftverekkel látják el ezeket a gépeket, amelyekkel hihetetlen sok információt kaphatunk a hagyományos RTG felvételekhez képest. A kapott képek „felszeletelik” az adott testrészt, de térbeli ábrázolásra is képesek. Bár a CT a lógyógyászatban a fej vizsgálatának a legfontosabb módszere (fogak, orrüregek betegségeinek vizsgálatánál), az ortopédiában is hasznos, elsősorban repedések, törések leképezésénél. Egyes eseteknél a hagyományos röntgenfelvételekről nem lehet elég információhoz jutni, míg a CT mindezt kirázza a kisujjából.

CT ló

A lábtőízület kis csontjainak vizsgálata A jobb alsó csont törött. 

Szcintigráfia

A szcintigráfia egy olyan vizsgálati módszer, melynél egy speciális radioaktív anyagot juttatunk a páciensbe. Nem kell megijedni, hiszen nem csernobili uránt, amelyik még a ló unokáiban is fellelhető lesz, hanem teknéciumot, aminek a felezési ideje (sugárzási ideje) nagyon rövid, mintegy 6 óra. De addig hasznunkra válhat, hiszen kötődik különböző szövetekhez és ott felhalmozódva sugárzik, amit egy speciális kamerával (gamma kamera) detektálni tudunk. Az ortopédiában elsősorban olyan eseteknél használjuk, ahol nem lehet pontosan meghatározni a fájdalom helyét, vagy egyéb módszerrel nem tudunk vizsgálni. Leginkább a hát, a kereszttájék és a végtagok felső részeinek problémáinál használjuk, de repedések kimutatásánál is hasznos lehet. 

 szcinti lo

A csánk sziluettjét láthatjuk. A piros nyíl a csánkízületi gyulladás helyét mutatja. 

MR

Az MRI (Magnetic Resonance Intake) vizsgálat hátterének elmagyarázását nem merném vállalni. A meglehetősen mély fizikai ismeretekre épülő szerkezet a mai legmodernebb képalkotó vizsgálati módszer. A CT-hez hasonlóan felszeleteli képeivel a vizsgált testtájékot, de a különböző szövetek mind élethűen megjelennek rajta. A CT-nél még érzékenyebb, ráadásul az aktív folyamatokat is megjeleníti. Rendkívül részletes! Hátránya, hogy egyelőre egy teljes ló nem fér be, csak könyékig, térdig tudjuk használni. Legtöbb hasznát a pata szarutokján belüli képletek vizsgálatánál, illetve a csontok belsejében zajló folyamatok leképezésénél vesszük.

MRI Horse Foot

Lélegzetelállítóan szép kép a patáról