Mindent a lovak sántaságáról

A testen kívüli lökéshullám terápia (ESWT=Extracorporeal Shockwave Therapy) rendkívül ígéretes alternatívát jelent a különböző traumás eredetű izom-, ín-, illetve szalagsérülések, nem vagy nehezen gyógyuló sebek, izom-és ízületi fájdalmak kezelésére.

A kezelés során a megfelelő energiaszint és fókusztávolság megválasztásával számos gyógyító folyamat indul el a lökéshullám hatására:

  1. Mechanotranszdukció (sejt-mátrix stimulálás)
  2. Őssejtek stimulálása (pl. sejtburjánzás, sejtek áteresztő képességének javítása, osztódásuk serkentése)
  3. Növekedési faktorok stimulálása (VEGF)
  4. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatás
  5. Vérkeringés, véráramlás (mikrocirkuláció) serkentése, angiogenetikus hatás
  6. Tenocyták proliferációjának és kollagén termelésének fokozása

Jaalouk D.E. és Lammerding J. „Mechanotransduction gone awry” című értekezésében több tanulmány eredményét is összefoglalva igazolják, hogy még az olyan enyhe erők, mint például a vér áramlása is hatással vannak a sejtek működésére. Fizikai jellemzőinek köszönhetően a lökéshullámok összenyomó, nyújtó, vongáló erőhatásoknak teszik ki a sejteket (1. ábra). Így a lökéshullám terápiás készülék által keltett hanghullámok képesek osztódásra, illetve differenciálódásra (specializálódásra) késztetni az őssejteket. Ezen oknál fogva érdemes az őssejtkezelést shockwave terápiával kiegészíteni, a még hatékonyabb szövetgyógyulás, regeneráció elérése érdekében.

1 abra A lokeshullam sejtre kifejtett erohatasai

1. ábra: A lökéshullám sejtre kifejtett erőhatásai

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatás

A Harvard Orvosi Egyetem kutatóival együttműködve Yu T. és munkatársai több antibakteriális és gyulladáscsökkentő molekula részvételét tanulmányozták a már korábban ismertetett jelátviteli útvonalon, melyek szintén nagyban hozzájárulnak az adott szövet gyógyulásához.

Vérkeringés, véráramlás stimulálása, anyagcsere felgyorsítása:

Holfield J. és munkatársai 2016-ban publikált kutatásuk során felismerték, hogy egy bizonyos receptor (TLR3=Toll-like receptor 3) aktiválása során új vérerek képződése, sarjadzása indul meg, mely kulcsszerepet játszik a szövetek regenerálódásának megindulásában.

Kollagén termelésének fokozása:

Han S.H. és munkatársai sérült humán ínsejteken vizsgálták a lökéshullám terápia hatásait, és az eredményeket egészséges szövetek értékeivel hasonították össze. Az inak sérülése során különböző biokémiai változások következnek be az adott területen, melyek magukban foglalják a gyulladásos közvetítők megemelkedését. Kezdetben a sérült szövetben az említett gyulladásos mediátorok jelentős növekedése volt látható. Ezután lökéshullám kezelést alkalmaztak a sérült szöveten, melynek hatására jelentősen csökkent mind az MMP-k, mind az interleukinek szintje.

Laura Leone és munkatársai tanulmányukban arról számoltak be, hogy a lökéshullám hatására az egészséges és a sérült tenocyták proliferációja és migrációja is fokozódott, de a sérült sejteké nagyobb mértékben, mely szintén elősegíti a gyógyulási folyamatot. Emellett elvégeztek egy karcolási tesztet is, mely során sokkal gyorsabb és teljesebb szövetgyógyulás mutatkozott a shockwave terápia hatására, mint a nem kezelt kontroll ínszöveten (2. ábra).

 Karcolasi teszt

2. ábra: Karcolási teszt

Ha szeretne többet megtudni a Shockwave (azaz: lökéshullám terápiáról), töltse le PDF összefoglalónkat a témában.