Mindent a lovak sántaságáról

foot lm norm2

Így néz ki egy egészséges pártaízület

Mind az elülső, mind a hátulsó végtagon gyakran előfordul a pártaízület gyulladás.

Mivel a pártaízület egy lengéscsillapító, majdnem merev ízület, amely kezdeti stádiumban nem nagyon duzzad meg, ezért ilyenkor nehéz felismerni a megbetegedését. A ló általában a belső oldalon sántít jobban, a hajlítási próba pozitív. Az ízület érzéstelenítése egyértelműen behatárolja, hogy itt van a fájdalom forrása. A röntgenjelek legtöbbször könnyen elbírálhatóak.

A betegség előrehaladtával az ízület bemerevedik, összecsontosodik. Ilyenkor általában végleg elmúlik a sántaság. Ez egy igen lassú és kiszámíthatatlan folyamat (1-3 év).

Ha az ízületet injekciózni akarjuk, többnyire szteroid gyulladáscsökkentőt használunk.

parta oa enyhe lm

Enyhe RTG elváltozás, a nyíl a kisfokú csontfelrakódásra mutat

Az ízület összecsontosodásának serkentésére két módszer is rendelkezésünkre áll.

  1. Műtéti úton, a porc eltávolítása és lemezek, csavarok behelyezése által 4-6 hónapra rövidíthető a gyógyulási folyamat. Ezt az eljárást arthrodézis, merev-ízület műtétnek nevezzük.
  2. Lehetőség van az ízületnek 70%-os alkohol befecskendezésével történő merevítésére is. Ezt csak párta- és csánkízületnél szoktuk elvégezni. Ilyenkor az alkohol felgyorsítja a porc kioldódását és gyorsítja az összecsontosodást.

parta lm sulyos1 

Súlyosabb elváltozások, nagyfokú csontfelrakódás képződés látható.

parta lm sulyos2

Az előzőhöz hasonló, súlyos exostosis képződés

parta dp sulyos2

Előrehaladt pártaízületi gyulladás. a fehér nyilak által jelölt fekete sáv az ízületi porc maradéka. A piros nyilak azt mutatják, ahol a porc már teljesen kikopott, a csontok egymáshoz érnek.

parta cysta

Az előzőhöz hasonlóan súlyos elváltozásokat mutató pártaízület. Bár a porc még vastagabb, a nyilak egy nagyméretű cisztára mutatnak.

Az ízületgyulladásról általában...