Mindent a lovak sántaságáról

msc

Kép: Az őssejtlaborunkban tenyésztett őssejtek portréi

Az őssejtkezelés lényege az, hogy olyan sejteket izolálunk, szaporítunk és vetünk be a kezelés során, amelyek a sejtek fejlődésének egy korábbi, kevéssé differenciálódott, többre képes állapotában vannak.

Kimondhatjuk, hogy az orvostudomány legizgalmasabb, legtöbbet kutatott, felmérhetetlen jövőt rejtő területe. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a jövőben komplett szerveket tudnak majd előállítani, gyógyítani lehet majd a sérült gerincvelőt és a vakság bizonyos formáinak kezelése is a küszöbön áll.

Mi az ún. zsír eredetű, mesenchimális őssejteket használjuk. Mód van csontvelő eredetű őssejtek tenyésztésére is. Ezek a sejtek többféle, ismert és rejtélyes módon hatnak. Gyógyító mechanizmusokat aktiválnak, gyulladást csökkentenek, sejteket programoznak. Akár sérült inakat, akár beteg ízületeket kezelhetünk. A közeljövőben szemészeti problémákat is kezelünk őssejtekkel. Az eddigi használatuk alapján jelenleg a leghatékonyabb kezelésnek gondoljuk.

Az ínsérülések kezelésénél az ín sérült részébe, közvetlenül fecskendezzük be az őssejteket ultrahang ellenőrzés mellett. Tovább fokozhatjuk a kezelés hatékonyságát egyszeri shockwave kezelés egyidejű alkalmazásával, ami aktiválja a befecskendezett sejteket. Ezt követően folytatódik a kontrollált mozgatás. A kontroll ultrahang felvételeken hamarabb, egységesebb szerkezetű inat látunk, mint ha nem végezzük el a kezelést.

BABA transv szerk 

Kép: A bal oldali képen egy friss, felületes ujjhajlító ín sérülés látható. A középső képen bejelölve a sérülés, ami 33%-os, kifejezetten nagy defekt. A jobb oldali képen két hónappal az őssejt beadás után a sérülés egyáltalán nem látható!

BABA long szerk

Kép: az előző eset hosszmetszetben. A piros nyilak felett a friss sérülés a bal oldali képen. A jobb oldali képen a fehér nyilak felett a teljesen kitöltődő defekt és majdnem tökéletes szerkezetű ín.

frida pre postszerk 

 Kép: A bal felső oldalon a felületes ujjhajlító ín friss sérülése (bekarikázva, piros nyíl). A jobb felső sarokban az ín sérülése hosszmetszetben (fekete sáv a fehér nyilak felett). A bal alsó, keresztmetszeti kép három hónappal az őssejt kezelés után (a piros nyíl a sérülés helyére mutat). A defekt teljesen kitöltődött. A jobb alsó sarokban hosszmetszetben látjuk a kitöltődött defektet (a fehér nyilak fölött). Az ín szerkezete még nem teljesen megfelelő.

frida beadas jel

 Kép: Az ultrahang vezérelt őssejt-oldat befecskendezés ellenőrzése. A piros nyilak a beinjekciózás során bekerülő levegőbuborékokat jelzik.