Mindent a lovak sántaságáról

Vigyázat!!! Ez az oldal kicsit száraz, gyógyszertani ismereteket tartalmaz! Csak a legmélyebben érdeklődőknek ajánljuk a folytatását!

A gyulladáscsökkentő gyógyszereknek két fő típusa van.

SZTEROID GYULLADÁCSÖKKENTŐK

 Véleményem szerint a leghatékonyabb gyógyszercsoport. A szervezet saját védekező mechanizmusain keresztül működnek, ezért olyan jó a hatásuk. Lovaknál számtalan betegségben használjuk őket a sántaság problémakörén kívül is, pl. kehességnél, szemgyulladásoknál, krónikus bélgyulladásoknál, idegrendszeri betegségeknél stb.

Mellékhatásaikat tekintve a lovak lényegesen kevésbé érzékenyek, mint a kutyák, vagy az emberek. Ésszel történő használatuk nagyon biztonságos. Két dologra kell nagyon odafigyelni. A savós-patairhagyulladás hormon hátterű formáinál tilos szteroidot alkalmazni (maximum inhalációs formában), mert fellobbanthatja az irha gyulladásos folyamatait. Ha felmerül a Cushing-kór, vagy a metabolikus szindróma, érdemes labor vizsgálattal tisztázni ennek meglétét, mielőtt szteroidot használunk.

A másik fontos szempont, hogy ezek a gyógyszerek doppinglistás szerek, verseny- és sportlovaknál csak akkor szabad beadni őket, amikor a ló pihen és a szereknek van ideje kiürülni a legközelebbi versenyig. 

Leggyakrabban injekciós készítményeket használunk. Ezek között vannak rövid- és hosszú hatású készítmények, attól függően, hogy az adott szteroid molekula milyen formában kötve. A sűrű, fehér, kisampullás készítmények a leghosszabb hatásúak, a vízszínű oldatok pedig a legrövidebbek. Az inhalációs és szájon át adható készítményeket belgyógyászati betegségeknél használjuk.

Legfontosabb hatóanyagok: triamcinolon, metil-prednizolon, betametazon, dexametazon, prednizolon.

NEM SZTEROID GYULLADÁCSÖKKENTŐK (NSAID)

Ezek a gyógyszerek  erős fájdalomcsillapító szerek. Ezt a hatásukat a gyulladás csökkentésén keresztül érik el. Széles körben használjuk őket. Mellékhatásaikat illetően lovaknál leginkább a gyomorfekély és a bélgyulladás jön szóba. Ha a lónak ismerten ilyen betegsége van, csak módjával alkalmazzuk!

A dopping szabályozás ugyanúgy vonatkozik az összes típusára, ezért versenyek előtt és alatt tilos adni. Sokkal gyorsabban kiürülnek, mint számos szteroid.

Jellemzően vénás injekciók és szájon át adható gyógyszerek formájában használjuk őket.

Legismertebb hatóanyag a mindenki által ismert fenilbutazon. Nagyon hatékony szer és a legolcsóbb az összes közül, ezért nemigen engedi elterjedni a többi szert. 10-14 nap alatt ritkán alakulnak ki mellékhatások. Hosszabb kezelés esetén alacsonyabb dózisban adjuk.

Szélesebb körben elterjedt még a flunixin, amit főleg kólikánál és idegrendszeri-, vagy szemgyulladásnál adunk. Nagyon jó, de lényegesen drágább szer a meloxikám. Igen olcsó, de a fenilbutazonnál gyengébb szer az acetil-szalicilsav (Aspirin). A paracetamol az egyik legerősebb fájdalom csillapító szer, főleg laminitisnél adjuk. További hatóanyagok, melyeknek adhatóak lovaknak: ketoprofen, vedaprofen, karprofen.